Altijd met z’n twee

twee gezichten

Voor mij was misschien wel de grootste ontdekking in mijn leven dat ieder mens uit twee delen bestaat.  Een kant die vol van overvloed is, waarin de dingen moeiteloos gaan en waarin je het gevoel hebt dat je helemaal echt bent. Dit is hoe we graag altijd zouden willen zijn. Maar de andere kant in ons is net zo reëel. De kant waarin we tekort schieten, waarin allerlei stemmingen, gedachten en beklemmingen het van ons overnemen, we reageren vanuit patronen en we bang zijn dat we niet goed zijn zoals we zijn. Hier willen we het liefste vanaf. Maar door er vanaf te willen en te denken dat we alleen goed zijn als we in onze overvloed zitten, wijzen we onszelf af en doen we onszelf tekort.

Je bent goed zoals je bent.

Inclusief je overvloed en inclusief je tekort. Ze mogen er allebei zijn en maken jou tot wie je bent. Het is niet zo dat je eerst je obstakels op moet ruimen en je problemen op moet lossen voordat je goed genoeg bent. Leren en jezelf ontwikkelen gaat er niet over dat jouw belemmeringen weg moeten en dat je dan pas waardevol bent. Het gaat erom dat je jezelf leert kennen in beide delen. Dat je gaat waarnemen wie er op dat moment in jou aan het woord is: je spontane zelf of je mechanische mens. Je licht- of je schaduwkant. In het begin zul je hier misschien van schrikken want we zitten allemaal vol met patronen en conditioneringen. Het goede nieuws is dat dat dus ook helemaal niet erg is. Dat mag er allemaal zijn. Voor mij was dit zo’n bevrijdende en troostende gedachte. Dat ik niet meer in gevecht met mezelf hoefde en eerst moest zorgen dat ik mijn schaduwkant overwon. Die blijft namelijk gewoon bestaan. Als je het ene patroon hebt aangepakt dient het volgende zich al weer aan. Als je al je energie richt op het wegwerken van je tekortkomingen dan kun je daar je hele leven mee bezig zijn. En dat is zonde van je tijd. Richt je energie liever op het vergroten van je lichtkant. Geef waarde aan de momenten dat je essentie aan het woord is en wees mild over de momenten dat je vanuit je eigen gedoe reageert. Versterk je kracht, herken je tegenkracht!

Waarnemen is hierin de eerste stap en belangrijkste sleutel.

Waarnemen betekent de feitelijkheid van de situatie onder ogen zien. De concrete dingen die gezegd of gedaan zijn, je lichamelijke waarnemingen. Jezelf in het hier en nu brengen. Onze emoties willen ons graag in het verleden houden, onze angsten zijn al bezig met wat er misschien gaat komen. Maar de sleutel tot zelfbewustzijn ligt in het waarnemen van de situatie zoals die nu is. Jezelf waarnemen in wie er in jou aan het woord is. Als je leert waarnemen van waaruit je reageert dan leer je makkelijker heen en weer te schakelen tussen je licht- en schaduwkant. Dat is een enorme winst. Het zorgt ervoor dat je niet meer gevangen en verstrikt raakt in een hele wirwar aan emoties en gedachten maar dat je alles terug kunt brengen naar eenvoud en helderheid in jezelf. Dat jij aan het roer blijft staan van je eigen leven.

Bewust reageren

Ook als je naar andere mensen kijkt, is het enorm behulpzaam om deze twee-deling voor ogen te houden. Om te zien dat iedereen iets unieks te geven heeft en dat iedereen tevens vol zitten met allerlei patronen, angsten en mechanische reacties waar je mee te maken krijgt. Als je dit in jezelf en bij de ander gaat herkennen dan kun je uit de negatieve reeks van reageren op elkaar blijven en in alle eerlijkheid delen wat iets met je doet. Onze relaties staan vaak bol van de onuitgesproken verwachtingen en patronen die je samen gecreëerd hebt. Het vraagt dus ook moed om hier iets in te veranderen. Maar ook dat begint eerst in jezelf. Je kunt de ander nooit veranderen maar wel jouw manier van reageren op de ander, waardoor er ook tussen jullie iets verandert. Ook dat begint met eerst waarnemen wat er nou eigenlijk precies gebeurt in jou, waar jij in geraakt wordt en wat jouw patroon van reageren dan is. Als je jezelf hiervan bewust bent kun je er vervolgens voor kiezen om anders te reageren. Om jezelf af te vragen hoe je graag zou willen reageren. Zolang je reacties onbewust zijn, heb je die keuze niet. Dan heb je al iets gezegd of gedaan voor je er erg in had.

Je lichaam als gids

Waarnemen dus. Het fijne is dat je dat heel goed kunt leren. Je lichaam is daar een geweldig hulpmiddel bij omdat je lichaam altijd in het hier en nu is. Je kunt met hele simpele waarnemingsoefeningen beginnen zoals wandelen en bewust 10 minuten aandacht aan je zintuigen geven. Wat hoor je? Wat ruik je? Welke details zie je? Of begin de dag als je uit bed stapt met even bewust je voeten op de grond voelen staan bijvoorbeeld. Als je jezelf oefent in lichamelijk waarnemen dan helpt dat om ook makkelijker je gedachten en emoties waar te gaan nemen. En om te gaan voelen wanneer jij vanuit je eigen overvloed handelt en wanneer je reageert vanuit je angst en tekort.

Ten slotte nog een link naar een mooi liedje over deze verschillende kanten in onszelf: Altijd met z’n twee van Ester Ephraïm

Ester Epraïm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *