Het geheim van een bezield leven.

Na jarenlang zoeken, en het volgen van therapie om gelukkig te worden, was er 16 jaar geleden opeens een leraar die zei dat de manier waarop ik bezig was me nooit gelukkig zou maken. Dat me richten op wat er niet goed ging een eindeloze weg was. Dat het er juist om gaat dat je je aandacht richt op waar je wel goed in bent. Dat was het startpunt voor mijn leven zoals het nu is. Een bezield leven vanuit wie ik werkelijk ben. Mijn ouders noemen het mijn tweede geboorte en dat is de beste omschrijving die ik er van kan geven.

Wie ben ik?

Zoals veel pubers ben ik in mijn puberteit vaak bezig geweest met de vraag: “Wie ben ik en hoe zit het leven in elkaar?”. Bij sommige mensen gaat dit na de puberteit weer over maar bij mij is die vraag nog heel lang blijven hangen. Tegen een vriendin heb ik, in mijn studententijd, regelmatig verzucht dat ik zou willen dat er een boek was met de spelregels van het leven, want ik begreep er gewoon niets van.

“Als mijn ouders nou straks gingen vragen hoe de film was,

wat moest ik dan zeggen?”

Ik was met mijn focus gericht op de wereld om mij heen en probeerde te ontdekken hoe ik me moest gedragen en hoe de dingen in elkaar zaten. Wat normaal was. Dit ging heel ver. Ik kan me bijvoorbeeld nog goed herinneren dat ik een keer met twee vriendinnen naar de film ging. Toen de film afgelopen was en we uit de bioscoop kwamen, vond de ene vriendin het een geweldige film en de andere vriendin vond hem een beetje saai. Toen was ik volkomen in de war, want was het nou een leuke film of niet? Als mijn ouders nou straks gingen vragen hoe de film was, wat moest ik dan zeggen?

Achteraf gezien vind ik het zelf nog steeds heel bizar als ik daar aan terugdenk. Maar het kwam gewoon niet bij me op dat het er om ging wat ik vond. Ik had er natuurlijk wel een bepaald gevoel bij en als dat bevestigd werd was ik blij. Maar als iemand een andere mening had dan wees ik mezelf af, want dan zag ik het blijkbaar niet goed, dan zag ik iets over het hoofd. Ik probeerde al die informatie dan op te slaan en daar mijn lering uit te trekken voor de volgende keer. Zoals je je misschien voor kunt stellen had ik toen regelmatig flinke hoofdpijn.

De mens is twee

Ik had wel door dat ik niet gelukkig was en ben al vroeg begonnen met therapieën, workshops en trainingen. Ik deed dat vanuit de gedachte dat ik nog heel veel moest leren, maar dat ik eerst mijn problemen op moest lossen. Als dat aan de kant was dan zou ik weten wie ik was en zou mijn leven echt beginnen. Ik was hier heel serieus in, deed hard mijn best en dacht echt dat ik goed bezig was.

Tot deze leraar me dus zonder pardon vertelde dat ik zo nooit gelukkig zou worden. Dat wij als mens allemaal een heleboel overlevingsmechanismes, patronen en blokkades hebben opgebouwd. Je kunt dus eindeloos doorgaan met jezelf proberen te verbeteren maar er komen altijd weer nieuwe beren op de weg. Hij legde me uit dat we als mens allemaal uit twee delen bestaan. Een schaduwkant én een lichtkant. En dat het wel nuttig is om je schaduwkant te gaan herkennen. Maar dat het vooral belangrijk is om je lichtkant te versterken. Om je aandacht te richten op dat wat je wel weet, waar je blij van wordt en waar je goed in bent.

Dat wat je aandacht geeft groeit.

Dat klinkt misschien heel logisch maar de impact van deze omkering in je denken en leven is onvoorstelbaar groot. We zijn zo geneigd om onze aandacht te richten op wat er niet goed gaat, wat beter kan, welke fouten we maken en wat we daar van kunnen leren. Je ziet dit al op school. Maar ook in het hele competentiedenken in het bedrijfsleven. De aandacht is daarin met name gericht op wat er nog niet goed gaat, wat je nog moet leren, omdat je het nog niet goed genoeg kunt.

Je krijgt dus de voortdurende boodschap dat je niet goed genoeg bent. Het is niet zo dat je nooit waardering krijgt voor wat je wel kan maar de meeste aandacht gaat uit naar wat je (nog) niet kan. Niet raar dus dat de grootste angst van ons westerse mensen is dat we niet goed genoeg zijn.

“Maar de werkelijkheid is dat jij een wonder bent”

Niet meer en niet minder dan dat. Het is een zegen voor de wereld dat jij er bent. De clou van een gelukkig leven is dat je daar het grootste deel van je tijd en aandacht aan besteedt. Nu denk je misschien dat het nooit de bedoeling van het leven kan zijn om je alleen maar te richten op dat waar je blij van wordt. Dat dat niet de realiteit is en het dan wel heel makkelijk zou worden. Maar het fascinerende is dat onze lichtkant vaak nog veel spannender is dan onze schaduwkant. Zoals Marianne Williamson al zo mooi schreef in haar gedicht: “Het is niet onze onvolmaaktheid maar onze kracht waar we het meest bang voor zijn. We vragen onszelf af: Wie ben ik om mezelf briljant, schitterend en geweldig te achten?”

Maar dat ben je wel. Jij bent echt een wonder en je draagt een groot licht in je. En de wereld heeft jou nodig. Jouw licht laten schijnen is het meest liefdevolle dat je voor de wereld kan doen. Dit aannemen als je werkelijkheid maakt je leven spannender en ook een stuk leuker.

Voor jezelf is jouw gave eigenlijk zo vanzelfsprekend dat je het af doet als niets bijzonders. Dat iedereen altijd bij jou komt uitrusten, daar doe je toch niets voor. Of dat jij mensen altijd met elkaar in verbinding weet te brengen, dat is toch niet echt belangrijk? Ja, dat is het wel. Dat is jouw talent. Door je hier bewust van te worden en je te realiseren dat er heel veel mensen zijn die daar behoefte aan hebben, kun je moeiteloos gaan geven, vanuit je eigen overvloed. En ben je dus al helemaal goed zoals je bent.

Boven het maaiveld schijnt de zon!

“Je onbelangrijk voordoen bewijst de wereld geen dienst. Er is niets verlicht aan je klein te maken opdat andere mensen zich bij jou niet onzeker voelen.” Ook dit zijn regels uit hetzelfde gedicht. Voor mij was dit echt een behoorlijke schok toen ik dat voor het eerst las. Want ik had altijd geleerd dat bescheidenheid een grote deugd is. En natuurlijk is het andere uiterste dat je altijd loopt op te scheppen over hoe geweldig jij wel niet bent en hoe fantastisch jij de dingen allemaal doet.

Maar valse bescheidenheid over je eigen kracht is niet waar je jezelf of de wereld mee verder helpt. De wereld zit te wachten op jou.  Dat wat jij van nature te geven hebt, is precies waar behoefte aan is. Er is niemand die je toestemming geeft om er te mogen zijn. Dat kun je alleen zelf doen. Dus durf trouw te zijn aan dat wat jij diep van binnen weet dat waar is. Ga jezelf zien als het wonder dat je bent. En heb de moed om eigen-aardig te zijn en je kop boven het maaiveld uit te steken.

Stap voor stap

De kans dat je na het lezen van dit artikel ineens je hele leven om gaat gooien is natuurlijk heel klein. Wat ik wel hoop is dat je even het licht hebt gezien. Dat er een sprankje hoop is ontstaan dat het ook voor jou misschien echt mogelijk is om je waardevol te voelen en de angst dat je niet genoeg bent los te kunnen laten. Om vanuit vreugde en overvloed te leven.

“Vertrouwen ontstaat niet vanuit het niets

maar bouw je op met elke actie die je doet.”

En ja, dat is inderdaad mogelijk. Door te beginnen met kleine veranderingen en het stapje voor stapje op te bouwen. Vertrouwen ontstaat niet vanuit het niets maar bouw je op met elke actie die je doet.

Om deze weg alleen te gaan valt niet mee. De beren op de weg zijn vaak groot en de patronen die je hebt opgebouwd en die je (onbewust) saboteren zijn hardnekkig. Dus zoek hulp. Zodat je handvatten krijgt die je helpen om je tegenkrachten te herkennen en je kracht te versterken. Ik ben deze weg zelf gegaan en heb er inmiddels al vele mensen in begeleid. Ik kan je leren om jezelf van binnenuit opnieuw op te bouwen.

Bijvoorbeeld tijdens de Zomerweek “Geïnspireerd Leven”. Omdat de zomer een geweldige tijd is om je op een lichtvoetige manier te bezinnen op wie je bent en waar je echt blij van wordt. In een week tijd krijg je elke dag oefeningen, inzichten en inspiratie die je helpen om je eigen pad te vinden. Zodat je niet alleen van je vakantie, maar van je hele leven gaat genieten!

Ik doe mee met de inspirerende zomerweek van 10-16 juli
en ontvang een week lang workshops en oefeningen om mijn leven een nieuwe impuls te geven!