Ellen, Eva en ik


We vragen ons af waarom we niet vaker zijn die we graag willen zijn.
Maar je kunt ook vragen waarom je niet vaker wilt zijn die je werkelijk bent.
(Oriah mountain Dreamer)

 

Onlangs zag ik een prachtig filmpje langskomen op Facebook. In dit filmpje vertelt een jonge Amerikaanse zangeres recht vanuit haar hart hoe belangrijk het is dat een ieder van ons haar eigen waarde aan gaat nemen en dat jij dat wat je te bieden hebt aan de wereld geeft. Omdat je uniek bent en de wereld je nodig heeft. Dat je belangrijk bent en dat je niemand je ooit mag laten vertellen dat dat niet zo is. 

 Waarachtig zijn

Het raakt me omdat het zo waar is. Steeds meer kom ik tot het besef dat het echt de bedoeling is dat je jezelf bent en dat je jezelf, precies zoals je bent, met de wereld deelt. Dat de wereld daar echt op zit te wachten. Op mensen die tot leven gekomen zijn, die waarachtig zijn en die zich niet inhouden maar delen vanuit hun overvloed. Wat dat vraagt is moed. Want het is eng om je hoofd boven het maaiveld uit te steken. Moed wil niet zeggen dat het niet eng meer is, maar dat het eng is en dat je het desondanks toch doet. Omdat het is wat je werkelijk wilt. Omdat het leven in jou geleefd wil worden. Wat het ook vraagt is zelfbewustzijn. Weten wie je bent, waar je kracht zit, wat je te bieden hebt maar ook waar je valkuilen zitten, waar je levenspijn zit en wat jou triggert om in je angst te schieten.

Dat zelfbewustzijn begint met aanvaarden wie je bent, wie je werkelijk bent en niet wie je eigenlijk zou willen zijn. Het begint met aannemen dat wat jou bezig houdt waar en belangrijk is, wat het dan ook maar is. Heel concreet en praktisch. Er bestaan geen onbelangrijke zaken. Als het jou bezig houdt dan is het van belang, omdat jij van belang bent. Het heeft lang geduurd voor ik dat echt tot me door kon laten dringen. Dat als ik me afvraag wat voor cadeautje ik mijn vriendin voor haar verjaardag zal geven en Antonie, mijn man, met zijn werk bezig is, zijn verhaal over zijn werk niet belangrijker is dan mijn verhaal over het cadeau voor mijn vriendin. Omdat hij niet belangrijker is dan ik. Onze verhalen zijn allebei waardevol. Het is dan ook nodig dat je deelt wat je bezig houdt. Op die manier breng je jezelf in, laat je van je horen en kan jouw energie doorstromen. Op die manier geef jij jouw waarde aan de wereld.

Er is niets verhevens aan je kleiner maken dan je bent

Bovenstaande zin komt uit het bekende gedicht van Marianne Williamson over dat we banger zijn voor onze kracht dan voor onze angst. We zijn bang dat als we onze ruimte innemen dat het dan teveel zal zijn, dat er geen ruimte voor een ander overblijft. Maar er is ruimte genoeg. Als jij jouw ruimte volledig vanuit je hart in durft te nemen geef je de ander onbewust toestemming om dit ook te doen. Je bevrijdt de ander van het zich inhouden en kleiner maken dan diegene is. Het is geen wedstrijd, het is niet of/of. Het is en/en, er is ruimte voor iedereen.

Volg je ingevingen

Deel dus wat er in jou omgaat, wat er in jou leeft aan gedachten, emoties, ingevingen. Bijvoorbeeld als je naar iemand luistert en opeens een ingeving krijgt over wat er nodig is (even een ommetje gaan maken, een bepaalde boektitel, haar hand vast pakken) volg die ingeving dan. Je krijgt die ingeving op dat moment niet voor niets. Die ingeving is altijd waar en geeft precies wat er in die situatie nodig is. Ook bijvoorbeeld tijdens een vergadering op je werk. Jij krijgt opeens de ingeving dat er wel een raam open mag, of dat het fijn zou zijn om even te bewegen of je krijgt een idee terwijl het eigenlijk niet jouw expertise is. Heb dan de moed om ook daar je ingeving te volgen. Dat vraagt veel moed! Want we zijn niet gewend om dat te doen. Je wordt op dat moment even heel erg zichtbaar en je steekt je nek uit. Maar je zult ook ontdekken dat het altijd iets in beweging brengt dat vast zat. Jouw ingeving is altijd waar. Sommige mensen zullen dit waarderen en anderen niet. Omdat het ook confronterend kan zijn. Maar dat is niet jouw verantwoordelijkheid. Jouw enige verantwoordelijkheid is om jezelf in te brengen en jouw ingeving te delen. Dat is de enige wezenlijke bijdrage die jij kan leveren. Versus het niet doen en de situatie door laten modderen.

Als jij jezelf gaat oefenen in delen wat er in je leeft zul je merken dat je daar van groeit. Dat je zelfvertrouwen groeit, dat je eigen waarde groeit, dat je contact met andere mensen groeit. Omdat je jezelf serieus gaat nemen. En dat maakt weer dat anderen je ook serieus gaan nemen. Op die manier zul je merken dat jij het verschil maakt, in je leven, in je werk, in wat je ook doet. Het gaat nooit om iets dat buiten je ligt. Met welke methode je ook werkt bijvoorbeeld, dat is maar bijzaak vergeleken bij het volgen van jouw ingevingen. Het enige wat er werkelijk toe doet en wat een werkelijke verandering te weeg kan brengen ben jij. Zo groot ben je en zo belangrijk ben je.

Je waarde aannemen

Je waarde in zijn volle omvang aannemen is doodeng. Ik weet waar ik het over heb want ik heb mezelf heel lang onderschat en klein gehouden en geworsteld met mijn angst dat ik er niet mag zijn. Ik zei nooit wat ik ergens van vond of wat ik wilde. Zelfs zo erg dat ik op mijn 17e van mijn vriend een zelfgemaakt spel kreeg met als titel “Het nooit meer maakt-me-niets-uit spel”. Als hij me bijvoorbeeld vroeg wat ik wou drinken dan moest ik eerst een zandloper omdraaien en had ik bedenktijd en als ik het dan nog niet wist moest ik met een Ja/Nee-dobbelsteen gooien want hij werd er helemaal gek van dat ik op alles alleen maar zijn “maakt me niets uit”. Toen ik 10 jaar later in therapie ging was ik er nog steeds van overtuigd dat ik niet wist wat ik ergens van vond en wat ik wilde. Mijn therapeute zei dat ik het heel goed wist maar dat ik alles wat ik voelde, afkeurde omdat ik dacht dat dat niet goed was en dan op zoek ging naar wat wel het goede antwoord moest zijn. Ik ben daar een heel jaar bezig geweest om aan te leren nemen dat wat ik voelde en dacht okee was en waar was. En in de finesses ben ik dat nog steeds aan het leren. Ik ben hier dus inmiddels een deskundige in en kan je echt uit ervaring vertellen dat jij het verschil maakt en dat jouw verhaal en jouw ingevingen en jouw mening van onschatbare waarde zijn. De wereld heeft jou nodig en ik help je graag bij het ontwikkelen van dat zelfbewustzijn.¬† Dat is wat ik iedereen wel toe wil schreeuwen: Geniet jouw leven, je bent het waard!

 

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *